Стеаринова кислота: властивості речовини, поради щодо застосування в домашній косметології

Кислотастеаринова - органічна сполука, синтезується переважно з тваринних жирів. Однак вона може міститися в пальмовій, соєвому і какао маслах. Французький хімік Шеверль відкрив її в 1816 році, використовуючи в дослідах свиняче сало. Стеаринова кислота являє собою безбарвні кристали або порошок, найчастіше має запах воску. Фізичні властивості речовини такі: плавиться при температурі +70 градусів, добре горить (спалах утворюється при температурі +196 градусів). Хімічні властивості: нерастворима в воді, погано розчиняється в спиртах (етанолі), бензолі, хлороформі, добре - в жирах і маслах.

стеаринова кислота

Застосування стеаринової кислоти

Ефір стеаринової кислоти широко застосовується в промисловості для виготовлення пластичних мастил. У харчовій промисловості - для маргаринів і спредів, також для кремової основи випічки. У косметології - для кремів, бальзамів для губ, масел для тіла, лосьйонів і т.д. Широко застосовується в фармацевтиці: для виготовлення мазей і емульсій. Стеаринова кислота є чудовим стабілізатором і емульгатором. Завдяки їй маса виходить однорідною, без грудочок.стеаринова кислота

Стеаринова кислота в косметології

Завдяки ряду хімічних властивостей речовина дуже широко використовується у виробництві косметичної продукції - наприклад, при виробництві мила. Кислота надає йому твердість, матовий колір. У кремі стеаринова кислота потрібна для того, щоб він ставав непрозорим і приємною консистенції (також вона сприятливо впливає на шкіру). Додають її в засоби для гоління. Оптимальна кількість стеаринової кислоти в косметичному продукті - від 2 до 5 відсотків від загальної маси (в милі може бути і більше). Активні компоненти стеаринової кислоти концентруються в самих верхніх шарах епітелію, завдяки чому вона сприятливо діє на шкіру. Саме тому вона так популярна в кремах проти морозу або проти зморшок. Шкіра набуває більш рівний колір, стає матовою, гладкою і шовковистою. Зокрема, стеаринова кислота добре допомагає при обвітренні і сухості. Шкіра перестає бути сприйнятливою до холодного вітру і морозу.стеаринова кислота

Як використовувати стеаринову кислоту для виготовлення домашньої косметики?

По-перше, стеарин робить крем або лосьйон гущі. Звичайно, можна зменшити концентрацію води в рецепті, проте додавання цієї речовини - більш простий спосіб. По-друге, стеарин допомагає досягти потрібного кольору: крем стає непрозорим, крім того, більш щільним.

Стеаринова кислота в милі

Як зазначалося вище, без даної речовини неможливо виготовити мило в домашніх умовах. Воно вийде в`язким або ж, навпаки, буде розпадатися на шматочки. Особливо важлива ця кислота в тих випадках, коли до складу мила входять м`які масла. Взаємодія кислоти з лугом приводить до утворення стеарата натрію. Воно активізує всі інші компоненти мила. Виробники стеаринової кислоти відзначають, що відсоток вмісту її в милі може коливатися від 2,5 до 25%. Однак 25% - досить небезпечна концентрація. Є ризик закупорювання пір, в такому випадку речовина тільки зіпсує косметологічні властивості мила. Оптимальний варіант введення кислоти до складу мила - 3-7%, максимум 10% - для самих м`яких масел. Наприклад, на 600 грамів масла має припадати 20 грамів стеаринової кислоти.

Рецепт приготування мила в домашніх умовах

Мило виготовляється наступним чином. У миску закладаються масла каріте, пальмова, оливкова, рапсова і стеаринова кислота. маса
розмішується. Далі на водяній бані разом з лугом (NaOH для твердих сортів мила) воно доводиться до стану сліду (рівномірна маса без грудочок). При високому вмісті стеаринової кислоти домогтися такої маси дуже легко.

кислотастеаринова

Отриманий слід відправляємо в духовку на 2-2,5 години (при температурі в 60-70 градусів). Далі в мило додаються всі необхідні елементи: це можуть бути ароматизатори, скрабірующіе частки. В дане мило можна додати мелену корицю. В якості ароматизатора залучається ефірне масло какао. Отже, готову масу викладаємо у форму і охолоджуємо. Мило, в складі якого є стеаринова кислота, виходить структурним, воно не розкисає при попаданні води, добре піниться і не прилипає до мильниці.

Переваги та недоліки стеаринової кислоти

Для додання косметичним засобам необхідної консистенції і поліпшення їх властивостей використовується стеаринова кислота. Шкода від неї значно менше користі. Переваги: оксамитова, шовковиста шкіра з приємним рівним кольором. Недолік полягає в тому, що речовина щільно закупорює пори. Тому не рекомендується використовувати косметичні засоби з високим вмістом стеарину людям з жирною і схильною до вугрового висипання шкірою.

Запобіжні заходи

Стеаринова кислота шкоду

По суті, стеаринова кислота є досить нешкідливою речовиною. Однак не слід забувати про те, що воно легковоспламенімо і паливно. Уникайте взаємодії її з вогнем або прямими сонячними променями (це також зменшить термін її зберігання). Стеаринова кислота нетоксична, не робить негативного впливу на шкіру в концентрованому вигляді. Тримайте її в недоступному для дітей місці. Ця речовина зберігається досить довго, зберігаючи при цьому свої хімічні та фізичні властивості. Продовжити термін зберігання можна, якщо тримати його в сухому, темному, прохолодному місці.

Як вибрати стеаринову кислоту?

Вона продається в багатьох господарських або косметичних магазинах, а також магазинах для хобі. Головне, не переплутати з промислової стеаринової кислотою, яка погано очищена і містить непотрібні домішки. Якісна "стеарінка" не розсипається на дрібні шматочки, має рівний кремовий або білий колір, не містить крупинок і починає плавитися при температурі від 60 градусів.


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 178