Полярні ведмеді розвивають швидкість ...

Полярні ведмеді вважаються одними з найбільших хижаків на Землі. Це дивовижні тварини. Стаття розповість про те, чим харчуються звірі, з якою швидкістю пересуваються, як розмножуються і виходжують дитинчат.

Відмінність північного ведмедя від бурого родича

Як уже згадувалося, полярні ведмедики вважаються одними з найбільших хижаків на планеті. Маса їх тіла досягає часом 1000 кг. Але це у самців, представниці ж жіночої статі важать набагато менше - в середньому від 150 до 250 кг. Зростанням їх теж природа обдарувала: дорослий ведмідь в холці досягає 150 сантиметрів, а завдовжки може бути під три метри.

полярні ведмеді

Також відрізняються ці тварини від своїх родичів і будовою тіла: нижня частина більш округла, тоді як верхня вузька. Ще у білих ведмедів довга шия, що дозволяє тримати голову над водою під час плавання. Від бурих родичів їх відрізняє і наявність маленьких вушок.

Ще однією особливістю є те, що полярні ведмеді не впадають в зимову сплячку. Відпочивати можуть тільки вагітні самки, інші активні більшу частину року. Виняток - якщо з якихось причин не вдається наловити видобутку в важку полярну ніч. Тоді ведмеді ненадовго залягають в барліг, щоб зберегти сили і зменшити метаболізм.

Бути жирним іноді корисно!

Під шкірою у цих тварин є 11 см жиру. У холодних погодних умовах без нього не обійтися. Він гріє ведмедя, а в разі нестачі їжі допоможе пережити голод і не померти. Велика площа лапи - близько 30 см - допомагає розподілити вагу, коли ведмедик ступає на лід.

полярний білий ведмідь

Ступні лап покриті невеликими горбками, схожими на гульки. Між пальцями у полярних ведмедів росте шерсть, завдяки чому вони добре пересуваються по слизькій поверхні. Ще на лапах є перетинки для кращого пересування по воді.

Дивовижна светопоглощающую шуба

Полярний білий ведмідь має щільний і густий хутро і теплий підшерсті. Шкіра тварин чорна, а сам волосся - прозорий і порожній, він поглинає сонячне світло і зберігає тепло. А завдяки чорному кольору шкіри відбувається максимальне насичення сонячними променями.

полярний ведмідь живе

Колір шерсті може залежати від погодних умов. Так, при теплій погоді в хутрі тварини можуть застрявати і розмножуватися водорості, і тоді вона набуває зеленувато відтінок. Вважається, що білий ведмідь - родич нашого бурого ведмедика, але з плином обставин, коли звір потрапив в холодне середовище Арктичного регіону, тіло і інші особливості почали еволюціонувати, підлаштовуючись під кліматичні умови.

Однак, незважаючи на значні відмінності, білий і бурий ведмеді можуть схрещуватися і мати потомство: у результаті народжуються гібридні ведмежата, які в подальшому можуть продовжувати рід. Випадки ці досить рідкісні, але вони мають місце бути і в природі, і в неволі.

Де не ступала нога людини

Полярний ведмідь живе на Крайній Півночі. Також відомо, що білий гігант може проживати там, де ще не проходив чоловік. Мандрівники зустрічали його на східному березі Америки, на Шпіцбергені і інших островах. У Лапландії і Ісландії ведмедя можна побачити, що дрейфують на крижині.

полярний ведмідь розвиває швидкість

В інші теплі країни полярний хижак може потрапити тільки в тому випадку, якщо його туди занесе на брилі льоду.

способи пересування

Незважаючи на те що полярний ведмідь народжується на суші, найбільшу частину часу він проводить у воді, полюючи на морських мешканців. Завдяки цьому у нього з`явилося ще одне ім`я - «морський ведмідь». Був випадок, коли один ведмедик плив по Берингову морю протягом 9 днів без зупинки до найближчої крижини і подолав відстань в 687 км.

По тому, як пересувається це величезна тварина, можна припустити, що воно незграбне і тихохідне. Але ця думка помилкова. Полярний ведмідь розвиває швидкість при плаванні до 4-5 км на годину. Велика кількість жиру під шкірою дозволяє звірові з легкістю триматися на поверхні океану, замінюючи повітряну подушку.

швидкість полярного ведмедя

Незважаючи на те що від природи ведмедик має незграбну ходу, бігає він, при необхідності, досить спритно. Так, швидкість полярного ведмедя може зрівнятися з аналогічним показником у коня, який мчить галопом. Але вони рідко задіють ресурси організму по максимуму - через те, що можуть швидко перегрітися.

видобуток їжі

Їду полярні ведмеді собі добувають, полюючи на моржів, тюленів, нерпа і багатьох інших мешканців північних морів. Завдяки тихій ходи білий хижак практично безшумно підкрадається до лежачого на сонечку тюленеві і з відстані 5 метрів нападає на нього, не залишаючи шансів на порятунок.

полярні ведмеді полюють

Також білі ведмеді використовують і інтелектуальні трюки: прикриваючи чорний ніс лапою (пам`ятаєте Умку?), Вони стають непомітними на білому снігу. Бували випадки, коли кит застрявав серед крижин і ставав їжею для ведмедя. Однак тварина з`їдає в повному обсязі свою здобич, залишаючи найменш смачні частини песцям і іншим падальщиков північного краю. Втім, це не означає, що полярний ведмедик - розпещений гурман. Якщо він випадково забреде в селище, то цілком може знайти собі прожиток на смітнику.

шлюбний період

Період статевого дозрівання у ведмедиць настає років до чотирьох, у самців трохи пізніше. Шлюбний сезон у білих ведмедів випадає на теплі весняні місяці. Вагітність самки триває, як і у людини, 9 місяців. У перший рік зазвичай з`являється не більше одного дитинчати. Надалі ведмедиця може народити двох або трьох ведмежат з періодичністю в два-три роки. Відтворюють потомство полярні ведмеді в барлозі, виритої в снігу або землі. Завдяки товстому шару снігу, що покриває зверху житло ведмедиці, температура в ній на 10-20 градусів вище, ніж на поверхні.

Ведмежата народжуються лисими і сліпими. Але вже до місяця їх оченята відкриваються, а до двох - прорізуються зуби. Незважаючи на значну масу тіла матері, новонароджений дитинча полярного ведмедя важить трохи більше 500 грам. Настільки низька вага обумовлений тим, що в період вагітності ведмедиці нічим не харчуються, так само, як і після пологів, що відрізняє їх від інших тварин, які в цей період посилено їдять за себе і за своїх дітей.

Самці бувають дуже агресивні, особливо в період шлюбного сезону. Щоб завоювати право на спаровування, нерідко доводиться змагатися з іншими претендентами. Самки ж, навпаки, між собою не б`ються і доброзичливі один до одного. Нерідко можуть бути сусідами з іншими ведмедицями, буває, навіть приймають осиротілих ведмежат і вигодовують власним молоком, ставлячись до них, як до своїх дитинчат.

дитинча полярного ведмедя

Молоко полярної ведмедиці дуже жирне і містить багато поживних речовин. Ведмежата швидко їм насичуються, і у них йде хороша надбавка у вазі. До двох місяців вага ведмежати становить 10 кг. Малюки вже в п`ять місяців можуть харчуватися разом з дорослими особинами, однак період вигодовування грудним молоком триває до 2-3 років. У цей період ведмежата зростанням майже наздоганяють мати.

Дитинчата можуть грати один з одним, боротися, покусуючи суперника. Таким чином вони готуються до дорослого життя, в якій їм належить полювати і захищати себе.

Причини зменшення популяції тварин

Північні ведмеді не зможуть вижити без льоду. За допомогою нього регулюється життєвий цикл тварин, що дозволяє розмножуватися, добувати собі їжу, ростити молодняк і перебиратися з місця на місце. Тому танення льодів призводить до вимирання цих красивих і величних мешканців північних широт. На 2008 рік популяція цих тварин склала близько 25 тисяч особин. І чисельність їх знижується в першу чергу через зміни клімату.

білі ведмеді добре плавають

Люди полюють на цих красенів через чудового теплого хутра, м`яса і жиру. Незначна частина маленьких ведмежат, коли вдається взяти їх живцем, потрапляє в зоопарки і цирки. М`ясо і ведмеже сало вживаються в їжу жителями Крайньої Півночі, але ось його печінкою годують тільки собак. Вважається, що вона шкідлива і навіть отруйна. З хутра ескімоси шиють чоботи і ховаються ними в чумах, а ось для пошиття шуб вона не підходить.

Ще у білих ведмедиків є своє свято: Міжнародний день полярного ведмедя відзначають 27 лютого.


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 129